Behandeling door een huid- en oedeemtherapeut
Sommige behandelingen van kanker, zoals chemotherapie, bestraling of hyperthermie, kunnen invloed hebben op de huid of huid- en oedeemproblemen geven. Vooral door bestraling kan de huid rood, droog en geïrriteerd raken en verkleuren of kan lymfoedeem ontstaan. Soms ontstaan er ook verbrandingen. U kunt die herkennen aan blaren en wonden. Als een operatie een onderdeel is van de behandeling geeft dit littekens. Hierdoor ontstaan soms beperkingen in beweging en oedeemvorming.
Een huid- en oedeemtherapeut is een HBO opgeleide zorgverlener in huid- en oedeemzorg. De therapeut behandelt de zieke of beschadigde huid om klachten te verminderen, op te lossen of te voorkomen. Klachten zoals pijn, jeuk, bewegingsbeperkingen en lichamelijke handicaps. Er zijn huidtherapeuten die ook adviseren bij een uitwendige huidprothese en deze eventueel aanmeten. U kunt bij een huid- en oedeemtherapeut terecht met huidproblemen. Bijvoorbeeld acne, oedeem en pigmentvlekken. Ook kunt u terecht voor wensen op het gebied van cosmedische verbeteringen (camoufleren van verkleuringen, verwijderen van tatoeages, overbeharing etc.). Daarnaast kan een preventief bezoek huidproblemen of verergering van klachten voorkomen. Denk aan zonpreventie en vroegtijdig ontdekken van huidkanker.
Kosten en verwijzing
Vergoeding van een behandeling door een huid- en oedeemtherapeut is afhankelijk van de soort behandeling en uw zorgverzekering. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Voor een oedeem- of littekenbehandeling hebt meestal u een verwijzing nodig van een (huis)arts. Vaak kunt u rechtstreeks contact opnemen met een huid- en oedeemtherapeut.
Kwaliteit
Alle getoonde zorgverleners zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), de beroepsvereniging voor huidtherapeuten, en voldoen daarmee aan de kwaliteitseisen die de vereniging daaraan stelt.
Aangeboden door
Locatie
- Bezoekadres
-
Type Dienst
- Individuele begeleiding